άλμα για το Δήμο Νάουσας

Τα συναισθήματα από τις Βρυξέλλες για μια συνάντηση που έπρεπε να είχε ήδη γίνει

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε μια σειρά διερευνητικών συναντήσεων στις Βρυξέλλες – μια ακόμη δράση της πρωτοβουλίας Άλμα για το Δήμο Νάουσας που μας είπαν ότι δεν έχουν ξαναδεί από υποψήφια δημοτική παράταξη. Το 2023 στις Βρυξέλλες χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης για ένα Δήμο που θέλει να είναι σύγχρονος, συμπεριληπτικός, καινοτόμος και ελκυστικός.

Η ατζέντα περιλάμβανε συναντήσεις, επισκέψεις, συζητήσεις, τηλεφωνήματα και σχεδιασμό. Συνομιλήσαμε με Ευρωβουλευτές της Ελλάδας και της Κύπρου, με Αντιπροσώπους του κράτους μας στα ευρωπαϊκά όργανα, με εξειδικευμένες υπηρεσίες και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αξιωματούχους τρίτων χωρών και με νέες και νέους από το Δήμο Νάουσας που μένουν στις Βρυξέλλες.

Τα πρώτα και κύρια συναισθήματα; Ένα ζεστό χαμόγελο για την επιβεβαίωση από όλα τα υπηρεσιακά στελέχη ότι υπάρχει πληθώρα φορέων με πληθώρα κατηγοριών προγραμμάτων που μπορούν κατ’ αρχήν να ενταχθούν τα όσα προτείνουμε τουλάχιστον ως Άλμα για το Δήμο Νάουσας. Ως μια πρωτοβουλία που χωρίς να είναι στη διοίκηση καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Μια ικανοποίηση ότι έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους να μας βοηθήσουν στην υλοποίηση των στόχων και να δράσουν και ως πρεσβευτές μας στο κέντρο της Ευρώπης.

Τι γίνεται όμως με την κοστολόγηση και τις πιθανότητες; Αρχικά για να πάρουμε προγράμματα πρέπει κάποιος να σχεδιάσει και να τα αιτηθεί. Αυτό που μας διαβεβαίωσαν είναι ότι ένα από τα βασικότερα εργαλεία που διαθέτουν οι Δήμοι είναι οι ίδιοι οι υπάλληλοι της ΜΟΔ του Υπουργείου Ανάπτυξης. Για να μπορέσουμε να αιτηθούμε για χρηματοδοτήσεις πρέπει μια σωστή διοίκηση να έλθει σε επαφή με αυτή την υπάρχουσα υπηρεσία που είναι στη διάθεσή μας για αξιοποίηση.

Από κοντά είδαμε αυτό που μας έλεγαν και αδυνατούσαμε να πιστέψουμε: οι ευκαιρίες για τους Δήμους μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι τεράστιες. Προγράμματα της ίδιας της ΕΕ, συνεργειών αλλά και δικτύων με εξειδικευμένη ατζέντα μπορούν να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας, να φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο.

Όμως όση ώρα μας παρουσίαζαν με ενθουσιασμό τις ευκαιρίες, υπήρχαν στιγμές που το χαμόγελο χανόταν γιατί συνειδητοποιούσαμε τι γίνεται πίσω στη Νάουσα – ή μάλλον τι δεν γίνεται. Εμείς το μόνο που βιώνουμε στο Δήμο είναι η παρακμή και η εγκατάλειψη. Σαν να μας λένε μπροστά στα μούτρα μας «ποιες χρηματοδοτήσεις; Υπάρχουν τέτοια πράγματα; Μπα, αυτά θέλουν δουλειά. Δεν γίνονται με χειραψίες στις λίγες ώρες στο Δημαρχείο».

Πριν 4 χρόνια ψηφίστηκε ένας δήμαρχος κυρίως επειδή υποτίθεται ότι είχε γνωριμίες, ήξερε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντ’ αυτού αποδείχθηκε ότι όλοι οι δημότες Νάουσας είναι αυτοί που έχουν φέρει τις δικές τους γνωριμίες τους στο τόπο μας παρά ο ίδιος ο Δήμαρχος. Υπερβολή; Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Μακάρι ο Δήμος μας να είχε γίνει σημείο αναφοράς προσέλευσης γνωριμιών.

Το 2023 είναι αδιανόητο μια διοίκηση που υποτίθεται έχει τις γνωριμίες να μην πηγαίνει θεσμικές επισκέψεις στις Βρυξέλλες ή όπου χρειαστεί για να ενημερωθεί, εκπαιδευθεί, απαιτήσει ευκαιρίες.

Λυπούμαστε πάνω από όλα. Δεν τα λέμε για χάρη της αντιπολίτευσης. Αλλά ποιος δεν βλέπει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση προσφοράς στον τόπο, ούτε καν διάθεση προσπάθεια; Δεν σπαταλήθηκαν λίγες μέρες να μιλήσουν με παράγοντες της ΕΕ, δεν έκαναν ενέργειες για να πιέσουν σε κυβερνητικό επίπεδο.

4 χρόνια ανεμελιάς, αδιάφορων φωτογραφιών στα ΜΜΕ και υποσχέσεων που έμειναν στα λόγια με προσέγγιση που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ναουσαίων. Η τουριστική περίοδος του κ. Καρανικόλα τελειώνει και μαζί της θα πρέπει να τελειώσει η στασιμότητα και η απάθεια. Και να τελειώσει και το παραπλανητικό αφήγημα περί γνωριμιών.

Εμείς από εδώ από τις Βρυξέλλες που πήγαμε χωρίς πολυτέλειες ΔΕΝ θελουμε να σας διαβεβαιώσουμε για πολλά, παρά μόνο για ΕΝΑ: ότι είμαστε η μόνη παράταξη που μπορούμε να σταματήσουμε την παρακμή και την εγκατάλειψη, η μόνη παράταξη που μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον τόπο να ανθίσει, να ζωντανέψει, να ευημερήσει, να κάνει το ΑΛΜΑ στο μέλλον επειδή ακριβώς ξέρουμε ότι για να πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε δίκτυα, υπηρεσίες, ανθρώπους και έπειτα να δουλέψουμε ασταμάτητα με αφοσίωση. Τόσο για την καθημερινότητα όσο και για τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα. Και αν μπορούμε και το κάνουμε πριν εκλεγούμε, εγγυόμαστε ήδη έμπρακτα για το μετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης