άλμα για το Δήμο Νάουσας

Συνάντηση με εκπροσώπους παλιννοστούντων συνδημοτών μας

Την περασμένη Τετάρτη συναντηθήκαμε ως Άλμα για το Δήμο Νάουσας με εκπροσώπους παλιννοστούντων συνδημοτών μας, του τότε προγράμματος «Χρυσόμαλλο Δέρας».

Έτσι ονομάστηκε η επιχείρηση επαναπατρισμού των ομογενών μας από την Γεωργία που έλαβε χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επί κυβερνήσεως Κων. Μητσοτάκη. Οι άνθρωποι αυτοί, με παρότρυνση του Ελληνικού Κράτους, άφησαν τα εκεί σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους, πήραν μόνο μία βαλίτσα με 2-3 απαραίτητα και επιβιβάστηκαν στο πλοίο που έστειλε το Ελληνικό Κράτος (για πρώτη φορά στα χρονικά) προκειμένου να επαναπατριστούν. Τους είχαν υποσχεθεί στέγη, εργασία και τις στοιχειώδεις παροχές επιβίωσης.

Και πράγματι ήρθαν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Δήμο μας εγκαταστάθηκαν περίπου 75 οικογένειες. Δόθηκαν δάνεια των 60.000€ στον καθένα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αγόρασαν σπίτια που τότε ήταν ακριβότερα, δούλεψαν όσοι βρήκαν εργασία, έβαλαν και δικά τους χρήματα για να βελτιώσουν τα σπιτια που είχαν αγοράσει, δηλαδή εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην πατρίδα, προσπάθησαν και προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ.

Σήμερα, όμως, έρχονται τα ξένα funds που αγόρασαν τα δάνεια αυτά, καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο που εγγυήθηκε την αποπληρωμή τους και απειλούν με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και εξώσεις τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Δεν μπορούν πλέον να γυρίσουν πίσω, τους έχουν πάρει ή καταστρέψει τα σπίτια που εκεί είχαν αποκτήσει, δεν μπορούν να κρατήσουν τα σπίτια που εδώ τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους δώσουν, τα οποία, ουσιαστικά, έκτισαν.

Οι οικογένειες αυτές ζούνε και δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους μας.

Στη συνάντησή μας με τους εκπροσώπους αυτών των συνδημοτών μας, του τότε προγράμματος «Χρυσόμαλλο Δέρας», συζητήσαμε τα προβλήματά τους, αναγνωρίσαμε το δίκαιο των αιτημάτων τους και δεσμευτήκαμε να είμαστε στο πλευρό τους ως Δημοτική Αρχή προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση κοινά αποδεκτή, η οποία είναι θα είναι εφικτή με μία ειδική νομοθετική ρύθμιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης