άλμα για το Δήμο Νάουσας

Πρόταση: Ψηφιδωτά, Μουσείο Μακεδονικής Ιστορίας και Σχολές στο Δήμο μας

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στον τόπο μας έζησαν και μεγαλούργησαν οι Μακεδόνες, ο Φίλιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος κ.α. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στον τόπο μας ήρθε ο μεγαλύτερος των φιλοσόφων και δίδαξε τον Αλέξανδρο. Εδώ συναντήθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες, αν όχι οι μεγαλύτερες, προσωπικότητες παγκοσμίως. Από εκείνη την χρονική στιγμή ξεκινάει η Ιστορία μας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν πολλά που ανέδειξε μέχρι τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη και πολλά ακόμη που υπομονετικά περιμένουν να αναδειχθούν. Τι λείπει από τον τόπο μας; Ένα πολυσυλλεκτικό ΜΟΥΣΕΙΟ αντάξιο της ιστορίας του Δήμου μας στο πέρασμα των εποχών. Αυτό το μουσείο θέλουμε, αυτό προτείνουμε, αυτό σχεδιάζουμε. Η ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου δεν θα εμποδίσει την λειτουργία της όποιας Σχολής, απεναντίας, ίσως, εξυπηρετήσει και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της όποιας σχολής.

Ένα ΜΟΥΣΕΙΟ, λοιπόν, στο οποίο θα εξελίσσεται μπροστά τα μάτια του επισκέπτη, με την μορφή πολυθεάματος, η Ιστορία του τόπου μας, από τα χρόνια των Μακεδόνων, την ίδρυση της Νάουσας, την Τουρκοκρατία, την Επανάσταση, το Ολοκαύτωμα, την απελευθέρωση, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Μεσοπόλεμο, την Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση. Ένα ΜΟΥΣΕΙΟ που ο επισκέπτης μπαίνοντας θα βρίσκεται στην Βασίλειο των Μακεδόνων και θα βγαίνει στο σήμερα.

Κάτι ανάλογο, με περιορισμένο, βέβαια, θέμα, υπάρχει στο Βατερλό. Ένα κυκλικό κτίριο, στο οποίο περιδιαβαίνεις και βλέπεις να εξελίσσεται η περιβόητη μάχη, με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση, φωτισμό κλπ. Στο μέσο και χαμηλά έβλεπες νεκρούς στρατιώτες, άλογα, άρματα κλπ. Έχουμε και εμείς εδώ άξιους ανθρώπους που μπορούν να το «στήσουν» σωστά από κάθε άποψη (σκηνοθετικά, καλλιτεχνικά, ιστορικά, επιστημονικά κ.α.).

Εννοείται, βέβαια, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητο το κεφάλαιο της κας Κοταρίδη, οι γνώσεις και η εμπειρία της, με την πολύτιμη βοήθεια της οποίας θα γίνει ευκολότερη η πραγματοποίηση ενός τέτοιου στόχου.

Αν, μάλιστα, είναι αληθείς οι πληροφορίες μας ότι θα κληθεί ο Δήμος μας να καταβάλλει ποσό 350.000€ περίπου στο Υπουργείο Πολιτισμού στην περίπτωση ματαίωσης της δράσης συντήρησης των ψηφιδωτών για να στεγαστεί η Σχολή Αστυφυλάκων, τότε όχι μόνο είναι μονόδρομος η διατήρηση της συγκεκριμένης δράσης (που δεν αποκλείει την λειτουργία οποιασδήποτε Σχολής), αλλά, επιπρόσθετα, εμείς προτείνουμε και προτιθέμεθα να επιδιώξουμε άμεσα την ίδρυση ενός εκπαιδευτικού τμήματος (π.χ. Μεταπτυχιακού Τμήματος Συντηρητών Ψηφιδωτών και λοιπών Αρχαιολογικών Ευρημάτων του Τμήματος Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, τμήμα ΔΙΕΚ κλπ).

Οι στόχοι μας πρέπει να είναι υψηλοί, εφικτοί, μακρόπνοοι και να συνδυάζουμε το τερπνό μετά του ωφελίμου. Είναι πολύ φθηνό και μίζερο να αντιδικούν κάποιοι λέγοντας ή το ένα ή το άλλο.

Εμείς λέμε και τα δύο. «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», όπως χιουμοριστικά αναφέρθηκε σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης. Εμείς λέμε ναι και στα δύο – και όχι μόνο σ’ αυτά τα δύο. Γιατί αν δεν είσαι με τον «αστυφύλαξ», δηλαδή τη σχολή αστυφυλάκων δεν θα δούμε την ανανέωση της τοπικής οικονομίας και αν δεν είσαι με το «χωροφύλαξ», δηλαδή κυριολεκτικά τη φύλαξη των ψηφιδωτών, τότε οι οικονομικές συνέπειες για το Δήμο μας θα είναι καταστροφικές.


Περαιτέρω, τρόποι χρηματοδότησης και εξεύρεσης πόρων για την ίδρυση ενός τέτοιου ΜΟΥΣΕΙΟΥ, το οποίο θα είναι διεθνούς εμβέλειας, υπάρχουν. Κτίρια για να το στεγάσουν υπάρχουν. Αυτό που λείπει μέχρι σήμερα είναι η θέληση, ο σχεδιασμός, η στόχευση, η επιδίωξη και η αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων. Δεν τελειώνουν οι δουλειές με φωτογραφίσεις και άσκοπες χειραψίες, ούτε με κενούς βερμπαλισμούς.


Το ΜΟΥΣΕΙΟ μας αυτό, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις που θα προτείνουμε σύντομα, μετά βεβαιότητας, θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, κυρίως, δε, μαθητών και θα ανακτήσει, επιτέλους, ο Δήμος μας την χαμένη του επισκεψιμότητα και τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις τύχες μας στα χέρια μας έμπρακτα, εφικτά και με μακροπρόθεσμη διάθεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης