άλμα για το Δήμο Νάουσας

Πρόταση: Τουριστικός Οργανισμός Νάουσας

Ένας από τους λίγους τρόπους που έχει απομείνει στην κοινωνία του Δήμου Νάουσας ώστε να συνεχίσει να ζει, να παράγει πλούτο και να κρατήσει τα παιδιά της στον τόπο, είναι να αναπτύξει όλα αυτά τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια φαινόταν δευτερεύοντα μέχρι και περιττά.

Τόσο τα εργοστάσια που έχουν περάσει στην ιστορία, όσο και η φρουτοπαραγωγή η οποία αλλάζει μοντέλο και κατευθύνεται σε περιοχές με μεγάλες εκτάσεις και υποδομές, δεν είναι ικανά να αποτελέσουν την κινητήρια οικονομική δύναμη.

Από αυτά που απομένουν είναι η επισκεψιμότητα και η προσέλκυση νέων κατοίκων (εργαζομένων και φοιτητών).

Έχουμε ήδη κάνει πρόταση για την προσέλκυση νέων κατοίκων (είτε ιδιωτών είτε επιχειρήσεων) οπότε σήμερα θα σχολιάσουμε τις προοπτικές μιας τακτικής και πολυθεματικής επισκεψιμότητας.

Η επισκεψιμότητα αφορά όλες εκείνες τις επισκέψεις από λίγων ωρών εώς πολλών ημερών, που μπορούν να γίνουν στο δήμο και να δημιουργήσουν εισροή χρημάτων, να φέρουν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και το τελικό αποτέλεσμα είναι να αυξήσουν το εισόδημα των πολιτών.

Ένας προορισμός σαν την Νάουσα δεν πρέπει να επαναπαύεται μόνο στο δρώμενο και στη φιλότιμη προσπάθεια των συλλόγων γιατί αυτό αφενός αδικεί τον υπόλοιπο Δήμο και αφετέρου είναι κάποιες ελάχιστες ημέρες του χρόνου.

Πρέπει να δημιουργήσει οριακά από το μηδέν τα περισσότερα αν θέλουμε να μιλάμε για οργανωμένη επισκεψιμότητα: τις υποδομές, τα αξιοθέατα, το brand name, τα εργαλεία προσέλκυσης των επισκεπτών κ.α. Αυτό απαιτεί ένα λεπτομερές πλάνο ανάπτυξης και και η υλοποίησή του δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει αν δεν γίνει από ειδικούς του κλάδου του τόπου μας.

Κανένας υπάλληλος του Δήμου, κανένας αντιδήμαρχος ούτε καν κανένας δήμαρχος δεν θα μπορέσει ποτέ να υλοποιήσει κάτι τέτοιο με επιτυχία ιδίως αν αναλώνεται σε σποραδικές διοργανώσεις χωρίς προβλέψεις για τη συνέχεια και βιωσιμότητα.

Ως πρωτοβουλία Άλμα για το Δήμο Νάουσας πρόταση μας λοιπόν είναι η δημιουργία ενός νομικού προσώπου, του Τουριστικού Οργανισμού Νάουσας, στον οποίο ο Δήμος θα συμμετέχει με κατά 50% και το υπόλοιπο 50% θα είναι διαθέσιμο για τους επαγγελματίες του τουρισμού του Δήμου (ξενοδοχεία, εστίαση κλπ).

Ο οργανισμός θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, θα επιδιώκει το μέγιστο της προσέλκυσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα αναζητά χορηγίες, έσοδα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων αλλά και κάθε άλλη πιθανή πηγή χρηματοδότησης – ο χαρακτήρας του θα είναι μη κερδοσκοπικός και στόχος είναι να μην χρειάζεται καμιά χρηματοδότηση από το Δήμο παρά μόνο για το ξεκίνημα του.

Ο οργανισμός θα διαθέτει διευθυντή, άτομο απολύτως εξειδικευμένο στον τουρισμό, ο οποίος θα προσλάβει τους υπαλλήλους που απαιτούνται και θα έχει στη διάθεση του και έναν αριθμό δημοτικών υπαλλήλων, όσο το επιτρέπει το οργανόγραμμα του Δήμου.

Στόχος του οργανισμού θα είναι να σχεδιάσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που χρειάζονται σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος του Δήμου (Άγιος Νικόλαος, Αραπίτσα, Σχολή Αριστοτέλους). Επίσης, να σχεδιάσει και να δώσει προς υλοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, Ψηφιακό μουσείο Μεγάλου Αλεξάνδρου-Αριστοτέλη , ανάπτυξη οικισμών Αρκοχωρίου και Μεταμόρφωσης, ανάπτυξη τρένου Ντεκοβίλ, ανάπτυξη νέων αθλητικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τον αθλητικό οργανισμό, και άλλα.

Ακόμη, ρόλος του θα είναι να οργανώσει τις υποδομές που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση τουριστών όπως η κίνηση και η στάθμευση των λεωφορείων στην πόλη, η σήμανση τουριστικών σημείων καθώς και να δημιουργήσει ένα στιβαρό brand name το οποίο θα χρησιμοποιείται για χρόνια.

Βασικός σκοπός θα είναι φυσικά η προώθηση της τουριστικής καμπάνιας, όπου μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται έξυπνα/φθηνά μέσα, πχ με την προσέλκυση χρηστών social media, αλλά και η επαφή απευθείας με τουριστικά γραφεία, σχολεία, πανεπιστήμια, συλλόγους, ΚΑΠΗ, Δήμους, σε όλη τη χώρα ώστε να προσεγγιστούν νέοι τουρίστες.

Επίσης ο οργανισμός οφείλει να δημιουργήσει σε συνεργασία με τους ξενοδόχους για την εστίαση ένα ελκυστικό πακέτο προσέλκυσης, με προσφορές και events, ώστε να επιτευχθεί η προκράτηση στην εστίαση, κυρίως των μαζικών επισκέψεων με τουριστικά λεωφορεία, ώστε να μη συνωστίζονται όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στον Άγιο Νικόλαο – μέσω του διαμοιρασμού μεταξύ Αγίου Νικολάου, πόλης και αξιοθέατων στον υπόλοιπο Δήμο θα εξυπηρετούνται καλύτερα όλοι οι επαγγελματίες και θα έχουν οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη.

Επιπλέον, να θέσει τις βάσεις για μια ενιαία ταυτότητα για τον οινικό τουρισμό, σε συνεργασία με τα οινοποιεία και να προετοιμάσει από κοινού όλα τα αναγκαία και πρωτοποριακά φεστιβάλ πάνω στη θεματική του οίνου καθώς και τις διάφορες άλλες δράσεις σχετικές με τον οίνο καθόλη τη διάρκεια του έτους [στην πρότασή μας για το «Τριήμερο στη Νάουσα» έχουμε αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα σχετικά με το κεφάλαιο οίνος].

Στόχος επίσης είναι να οργανώσει ομάδα ξεναγών σε συνεργασία με τα τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

Ρόλος θα είναι τέλος να οργανώσει στο τουριστικό του μέρος, δράσεις και συνέδρια με διεθνή χαρακτήρα σχετικά με τον αρχαιολογικό πλούτο του Δήμου και να εντάξει στο τουριστικό του σχεδιασμό όλες τις δράσεις του πολιτιστικού και του αθλητικού οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές προτείνουμε την αναγκαιότητα ενός πολυμήχανου οργανισμού, ενός εργαλείου που θα είναι μέρος του ίδιου του Δήμου αλλά με την συνεισφορά και τεχνογνωσία των πραγματικά ειδικών. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε άμεσα οργάνωση, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συνέχεια.

Η πρότασή μας είναι ανοιχτή σε διαβούλευση και τα σχόλια όλων σας είναι καλοδεχούμενα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης