άλμα για το Δήμο Νάουσας

Πρόταση: Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Μία από τις πρώτες θέσεις που πήραμε ως πρωτοβουλία ήταν αυτή της αναγκαιότητας άμεσης ενεργοποίησης για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην περιοχή μας. Συζητήσαμε με φορείς που γνωρίζουν καλά το θέμα και τις απαιτήσεις και το εντάξαμε ως προτεραιότητα στους πυλώνες του προγράμματός μας;

Γιατί όμως ΣΥΔ; Είναι προφανής η κοινωνική αναγκαιότητα διευθέτησης ενός τέτοιου ανθρώπινου ζητήματος. Αλλά παράλληλα κάθε πρότασή μας έχει και έναν ακόμη στόχο: να ενθαρρύνουμε προτάσεις που δύνανται να ανοίξουν έστω και μία ακόμη νέα θέση εργασίας στον τόπο μας. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε και θεσμικά δίπλα στο μεγάλο έργο των σχετικών συλλόγων.

Η πρότασή μας:

Συνεχίζοντας εμείς να καταθέτουμε προτάσεις, εφικτές και υλοποιήσιμες, αποτελεί δέσμευση της πρωτοβουλίας μας Άλμα για το Δήμο Νάουσας η ίδρυση και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για ΑΜΕΑ.

Ο στόχος των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης (ΣΥΔ) είναι η παροχή χώρων για τη μόνιμη διαβίωση – κατοικία ατόμων με νοητική αναπηρία με κατάλληλα οργανωμένη υποστήριξη εκ μέρους φορέα και υπηρεσιών, όπως διαβίωσης, φροντίδας (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ). Σχεδόν όλοι έχουμε στο κοντινό ή ευρύτερο περιβάλλον μας συνανθρώπους μας ΑΜΕΑ και γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους. Κυρίως, όμως, είναι εμφανέστατη η αγωνία των οικείων τους για την τύχη των αγαπημένων τους ΑΜΕΑ, όταν οι ίδιοι δεν θα μπορούν να τους προσφέρουν την φροντίδα τους ή όταν φύγουν από την ζωή.

Συνήθης πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο εγκλεισμός των ΑΜΕΑ σε ιδρύματα ή δομές πολλές φορές ξεπερασμένες επιστημονικά. Στην Ευρώπη έχει επικρατήσει η ίδρυση και λειτουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜΕΑ. Υπάρχουν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν την ίδρυση και λειτουργία τους και στόχος είναι τα σπίτια αυτά να γίνουν η νέα οικογένεια, όταν εκλείψει η βιολογική, και να συνεχίσει το άτομο να ζει μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον μια φυσιολογική ζωή, αλληλεπιδρώντας με το κοινωνικό σύνολο και διατηρώντας την ατομικότητά του, αντίθετα με την οριζόντια μεταχείριση που προσφέρεται στα ιδρύματα.

Σε συνεργασία, λοιπόν, με Υφάδι, ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και ευελπιστώντας στην συνεργασία της εκκλησίας και κάθε διαθέσιμου φορέα, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα η ίδρυση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑΜΕΑ, κάτι που θα είναι παντελώς ανέξοδο για τον Δήμο και συνδυαστικά θα αξιοποιηθεί και ένα από τα ακίνητα του Ιδρύματος Δημούλα – Μπαμπάτση ως έδρα της Σ.Υ.Δ.

Υ.Γ. Μετά από χρόνια αδράνειας, αδιαφορίας και απραξίας, τώρα (προεκλογικά) μπορείτε ορισμένοι να το εξαγγείλετε και αυτό ως δήθεν δικό σας σχεδιασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης