άλμα για το Δήμο Νάουσας

Γιατί να «πληγώνεται» και η αρχαιολογική προοπτική του Δήμου μας;

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Στην αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του νέου Μουσείου των Αιγών έγιναν από την κα Κοτταρίδη και τους συνεργάτες της ιδιαίτερα σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν το Δήμο μας και ειδικότερα την περιοχή της Μίεζας. Η κα Κοτταρίδη έκανε εκτενή αναφορά στις έρευνες, μελέτες και ευρήματα στην περιοχή της Μίεζας και επιχείρησε να τεκμηριώσει με συγκριτικά στοιχεία και την δική της αρχαιολογική μέθοδο την ύπαρξη στο χώρο της Μίεζας του Γυμνασίου που ο Αριστοτέλης δίδαξε στον Αλέξανδρο και σε άλλους 100 τουλάχιστον νέους ευγενών και επιφανών Μακεδόνων. Ένα γεγονός που μόνο ελπίδα μπορεί να φέρει στον τόπο μας!

Η αρχαιολογική σκαπάνη φαίνεται ότι θα αναδείξει μία ανακάλυψη τεράστιας σημασίας και είναι απόλυτα βέβαιο ότι είναι ευκαιρία να αλλάξει ο ρους της Ιστορίας για τον Δήμο μας, μιας και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία και μεγέθη της επισκεψιμότητας που έχει σήμερα η Ημαθία, αλλά και της μελλοντικής επισκεψιμότητας που αναμένεται εάν αποδειχθεί ότι όλα αυτά ισχύουν και αναδεικνύονται.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Και ενώ όλοι νοιώσαμε έντονα το συναίσθημα ότι ο τόπος μας μπορεί να δει επιτέλους καλύτερες μέρες, δυστυχώς, απ’ αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση και ανακοίνωση που αφορούσε τον Δήμο Νάουσας και το μέλλον, η Δημοτική Αρχή ήταν παντελώς απούσα. Γιατί άραγε; Δεν μπορούσε να παραστεί ένας εκπρόσωπός της; Είναι περισσότερο σημαντικές οι κοπές βασιλόπιτας και οι εκεί φωτογραφίσεις;

Πότε θα γίνει αντιληπτό ότι ο τόπος μας χρειάζεται συγκεκριμένες ενέργειες για ανάκαμψη και όχι αόριστες εξαγγελίες πυροτεχνήματα; Πότε θα γίνει αντιληπτό ότι ο αρχαιολογικός τουρισμός πρέπει να αποτελέσει ένα μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας, σε οργανωμένη προώθηση συνδυαστικά με τον οινικό, θρησκευτικό, αθλητικό, χειμερινό και πολιτιστικό;

ΤΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Εκτός, όμως, από την βροντερή απουσία της Δημοτικής Αρχής, η οποία όφειλε να είναι παρούσα για να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις περί του αν ισχύει η εξαγγελία, αν είναι έτοιμα όλα για την λειτουργία της Σχολής, αν υπάρχει ακόμα διαθέσιμος ο εξοπλισμός (σημ. πληροφορούμαστε ότι δεν υπάρχει διότι είχε χορηγηθεί σε κέντρο υποδοχής προσφύγων), διαπιστώσαμε όλοι οι παρόντες την τραγική διαχείριση του θέματος της ανάκλησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί παραχώρησης του χώρου στην ΕΦΑ και την έλλειψη επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ ΕΦΑ και Δήμου Νάουσας.

Όταν, μάλιστα, υπάρχει μία σύμβαση με 25ετή διάρκεια και η ανάκλησή της μπορεί να οδηγήσει το Υπουργείο Πολιτισμού να αξιώνει την καταβολή ποσού 400.000€ περίπου που έχει ήδη δαπανήσει για την συγκεκριμένη δράση.

Τελικά τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει μια μέση λύση; Δεν μπορούν να το αντιληφθούν οι εμπλεκόμενες πλευρές;

Αν δεν το καταφέρουν, τότε μόνο ζημία θα έχει γίνει στον τόπο μας. Εμείς λέμε και πάλι ότι η Σχολή Αστυφυλάκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, πάση θυσία, γιατί ο τόπος μας το έχει ανάγκη αλλά χωρίς να ακυρώσει την δρομολογημένη αρχαιολογική δράση των ψηφιδωτών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Όπως είπαμε και σε προηγούμενη τοποθέτησή μας, η συστέγαση είναι εφικτή και η παρουσία του ενός δεν αναιρεί την παρουσία του άλλου. Ο χώρος επαρκεί. Άλλωστε, όταν υπάρχει καλή διάθεση συνεργασίας, μπορεί εύκολα να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και για τους δυο. Και όχι μόνο.

Η Σχολή Αστυφυλάκων οφείλει να γίνει για να δώσει άμεσα μια ανάσα στην πόλη. Αλλά από μόνη της καταλαβαίνουμε καλά ότι δεν αρκεί. Εμείς θέλουμε να βλέπουμε μακρύτερα και η πρότασή μας για την κατασκευή ενός ΜΟΥΣΕΙΟΥ που θα στεγάσει και τα ψηφιδωτά είναι απόλυτα ρεαλιστική και εφικτή.

Οπότε προτείνουμε την προσέγγιση για την απόκτηση του εργοστασίου Β’ της ΕΝΚΛΩ από την σύνδικο και τη μετατροπή του σε Μουσείο με θέμα τη Μακεδονία, τον Αριστοτέλη και γενικά την ιστορία του Δήμου και ταυτόχρονα σε μερικά χρόνια από σήμερα την αντικατάσταση της Σχολής Αστυφυλάκων με σχολή σχετική με την Αρχαιολογία (π.χ. Μακεδονικές Σπουδές, Τμήμα Συντηρητών Ψηφιδωτών και όχι μόνο). Η πρόταση είναι ρεαλιστική και από θέμα οικονομικό διότι δεν απαιτείται ούτε το 1/3 των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την κατασκευή του Μουσείου των Αιγών και των Ανακτόρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης