Με το παρόν κείμενο που συντάχθηκε από την ομάδα εργασίας για τα κυριότερα ζητήματα του Ροδοχωρίου ξεκινάει ένας πρώτος διάλογος με τους συνδημότες προκειμένου να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις προτεραιότητες για κάθε κοινότητα. Ο διάλογος με τους αναγνώστες θα μας δώσει επιπρόσθετο ουσιώδες υλικό.
Στους παρακάτω τρεις (3) βασικούς άξονες πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός για το Ροδοχώρι:
1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ:
α) Τα καθημερινά, απλά ζητήματα, όπως η τακτική αποκομιδή των απορριμμάτων, η τακτική και προγραμματισμένη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού, ακόμα και αν δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, (πρέπει όταν δεν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες να είναι προγραμματισμένο πότε θα έρχεται το συνεργείο),
β) Η αγροτική οδοποιία, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του εδάφους πρέπει στο εξής να γίνεται μελέτη με κάποιες τεχνικές προβλέψεις έτσι ώστε να μην προκαλούνται ζημίες από τα ρέοντα ύδατα (βρόχινα και μη). Το ίδιο ισχύει και για τους δρόμους εντός του οικισμού, καθώς και η συνέχιση της ασφαλτόστρωσης από Μεταμόρφωση προς Κουτσούφλιανη. Η διαγράμμιση των ασφαλτοστρωμένων δρόμων για την διευκόλυνση της κίνησης των οχημάτων.
γ) Είναι εύκολη και με ελάχιστα έξοδα η κατασκευή μιας παιδικής χαράς, αρκεί να υπάρχει μεράκι και διάθεση από πλευράς διοίκησης. Το Ροδοχώρι είναι η μόνη τοπική κοινότητα χωρίς παιδική χαρά.
2. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ:
α) Είναι επιβεβλημένη η μελέτη και η υλοποίηση της ανάδειξης του τόπου και της ιστορίας, όπως η καθιέρωση του ετήσιου Πανελλήνιου Ανταμώματος Ποντιακών Συλλόγων στον φάρο του Ποντιακού Χριστιανισμού, τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, που είναι εξίσου σημαντικός με την Παναγία Σουμελά,
β) Η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του Ροδοχωρίου, όπως η Δρυς της Ελπίδας, το Μετερίζι του Δεληδήμου, ο τόπος σύλληψης του Αντώνη Μίγγα και του Καπετάν Άγρα.
γ) Η αξιοποίηση του κερασιού αξίζει να γίνει και με γνώμονα την εξωστρέφεια συνάπτοντας κάποιες στρατηγικές συνεργασίες με πόλεις χωρών που επίσης οι κερασιές παίζουν σημαντικό ρόλο (π.χ. Sakura Ιαπωνία). Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να προαχθούν ανταλλαγές τεχνογνωσίας, να τρέξουν προγράμματα εστιασμένα στην τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα αλλά και επισκέψεις ατόμων από τις πόλεις και φορείς συνεργασίας.
3. ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ – ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ ΝΕΡΟΥ:
α) Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η σύνδεση του αγωγού που κατέβηκε από την Μεταμόρφωση μ’ αυτόν που κατεβαίνει από το Καραμπουρνάρι.
β) Μέγα Ρέμα: Αξιοποίηση και προβολή του, ειδικά της διαδρομής μέσα από το φαράγγι μέχρι τον καταρράκτη στην Μεταμόρφωση. Παράλληλα, θα πρέπει να αναδειχτούν τα ρέματα μέσα στο χωριό, ώστε να γίνουν τόποι αναψυχής και έλξης επισκεπτών.
γ) Μελλοντική στόχευση και επιδίωξη: Ένας ταμιευτήρας νερού (φράγμα) που θα λύσει το πρόβλημα της άρδευσης και επίσης θα μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά.
δ) Κατασκευή και λειτουργία αποχετευτικού δικτύου και σύνδεση αυτού με φυσικό βιολογικό καθαρισμό με υδροχαρή φυτά.