άλμα για το Δήμο Νάουσας

Οι Αρχές μας

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε την πρωτοβουλία άλμα με 4 πρώτα ρήματα, θα ταίριαζαν τα εξής: ακούμε. λειτουργούμε. μετέχουμε. αλλάζουμε.

Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις βασικότερες αρχές που χαρακτηρίζουν κι εμπνέουν τους ανθρώπους που μετέχουν στην πρωτοβουλία, αυτές θα ήταν οι παρακάτω.

Οι αρχές είναι ένα κείμενο με 12 θέσεις που εμπνεύστηκαν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας. Δεκάδες συνδημότες μας όλων των ηλικιών τοποθετήθηκαν και έκαναν τις προσθήκες τους με αποτέλεσμα αυτό το κείμενο να αποτελεί το κύτταρο του άλματος. Σε αυτές τις 12 θέσεις μπορείτε να πάρετε την πρώτη ιδέα του χαρακτήρα του άλματος, τι είναι αυτό που μας ενώνει και προχωράμε σε αυτή την κίνηση. Κι επειδή και τα κύτταρα αναπαράγονται περιμένουμε και τις δικές σας σκέψεις για τη σύνθεση του ιστού.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ - ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ

Οδεύουμε προς την ενότητα. Πρώτιστη και βασική μας προτεραιότητα η οριστική παύση  αντιδικιών και ανούσιων αντεγκλήσεων και παύση της ανακυκλούμενης μιζέριας που είναι αποτέλεσμα αυτών των συμπεριφορών, έτσι ώστε, να κάνουμε, επιτέλους, όλοι μαζί το άλμα στο μέλλον, το άλμα ανάπτυξης, το άλμα προόδου, με ομόνοια, αισιοδοξία και συνεργασία, παίρνοντας μαζί μας ό,τι θετικό δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αφήνοντας πίσω μας όλα τα αρνητικά που συνετέλεσαν τα μέγιστα στην υποβάθμιση του δήμου μας.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ

Πιστεύουμε ακράδαντα στην συνολική δράση και ομοψυχία. Ο επικεφαλής δεσμεύεται να εκφράζει, ως ίσος μεταξύ ίσων, τα στελέχη, στα οποία και θα απολογείται. Για όλους εμάς η εκλογή δεν αποτελεί αυτοσκοπό και για τον επικεφαλής είναι απόλυτα ξεκάθαρο εξ αρχής ότι το αξίωμα του δημάρχου δεν αποτελεί τρόπαιο, δεν αποτελεί εφαλτήριο, δεν αποτελεί καταφύγιο, ούτε, βέβαια, επιδιώκει κοινωνική, οικονομική ή επαγγελματική καταξίωσή του μέσω αυτού.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αποτελεί βασικό άξονα για μας η ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση που εμπνέεται από την ανοιχτότητα. Οι πιθανές διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες δεν μας εμποδίζουν να θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα αυτά που μας ενώνουν και αφορούν τον τόπο που αγαπάμε, για τον οποίο όλοι εμείς επιθυμούμε και θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατόν και μιλάμε για τον διευρυμένο δήμο Νάουσας. Γι’ αυτό, μπορεί να μην μπαίνει επίσημη κομματική σφραγίδα, ζητάμε, όμως, την ποιοτική συνεργασία, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές. Τα κόμματα, με τις τοπικές τους οργανώσεις του Δήμου Νάουσας, οφείλουν, όπως και εμείς, να έχουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τον Δήμο μας και μέσα στα πλαίσια αυτά η συνεργασία θα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη.

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Επαναφέρουμε στις προτεραιότητες του Δήμου την παιδεία,  τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, γιατί εμείς ειλικρινά πιστεύουμε στη δύναμη αυτού του τρίπτυχου που επηρεάζει το μέλλον του τόπου και  την ποιότητα της διαβίωσης των πολιτών, που βελτιώνει την καθημερινότητά και  συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σηκώνουμε ψηλά και πάλι την σημαία του πολιτισμού, η οποία, δυστυχώς, είχε υποσταλεί, γιατί εμείς ειλικρινά πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης ως στοιχεία που επηρεάζουν την ποιότητα της διαβίωσης των πολιτών. Στοιχεία που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας, αυξάνουν την επισκεψιμότητα σε όλο το Δήμο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο τις Αποκριές. Ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους πολιτιστικούς φορείς του δήμου και οργανώνουμε από κοινού ετήσιο ημερολόγιο εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας προς τα έξω τον πολιτιστικό μας πλούτο και δίνοντας έτσι και πάλι στο Δήμο μας την θέση που του αξίζει. Επιτυγχάνουμε, ταυτόχρονα, με συγκεκριμένες, συνδυασμένες και καλά οργανωμένες πολιτιστικές δράσεις να ενώσουμε ουσιαστικά και δημιουργικά την πόλη και τα χωριά μας και να αναδειχθούν τουριστικά, πολιτιστικά και χωροταξικά και να δώσουμε πνοή ανάπτυξης στην περιοχή μας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αποτελεί, εξίσου, βασικό άξονα για μας η συμμετοχική τοπική αυτοδιοίκηση, καθόσον οι συμμετοχικές, δημοκρατικές και πλειοψηφικές διαδικασίες, που έχουν ως πρωταγωνιστή τον πολίτη είναι ο πλέον ασφαλής και δημοκρατικός δρόμος. Προτάσσουμε τη δημόσια διαβούλευση, στην οποία θέτουμε όλες μας τις προτάσεις για τα επί μέρους μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν και αφορούν τον Δήμο Νάουσας, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε τις δράσεις, στοχεύσεις, οράματα και επιδιώξεις μας, έτσι ώστε οι πολίτες να είναι  ουσιαστικά αυτοί που θα προσδιορίζουν την κατευθύνσεις του δήμου μας.

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ

Επιδίωξή μας είναι μια οικονομικά και διοικητικά δυνατή τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα έγκαιρα και με εγχειρήματα διαρκείας, προωθώντας μελέτες, υλοποιώντας αυτές και εκτελώντας έργα που θα αναβαθμίσουν και θα ωθήσουν τον δήμο μας σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης. Σχεδιάζουμε σωστά και κοστολογούμε επακριβώς τις δράσεις και έργα αξιοποιώντας κάθε τοπική/εθνική/διεθνή εργαλειοθήκη, σύνολο πρακτικών και αντίστοιχα δίκτυα γιατί πέρα από την πρωτοπορία απαιτείται και η εφαρμοσμένη τεχνογνωσία από δήμους αντίστοιχου βεληνεκούς. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους με νέες ιδέες και την εναλλαγή των προσώπων στον πολιτικό στίβο. Επιδιώκουμε κίνητρα για μεγαλύτερη συμμετοχή στα κοινά και την τοπική αυτοδιοίκηση όλο και περισσότερων νέων ανθρώπων, συνδημοτών μας που ζούνε εδώ, αλλά και αυτών που έφυγαν και θέλουμε να βρούνε τα κίνητρα για να επιστρέψουν.

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Αξιοποιούμε και δεν ξεπουλάμε την δημοτική περιουσία, εκμεταλλευόμαστε όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του δήμου μας, ομορφαίνουμε την πόλη και τα χωριά μας με αστικές αναπλάσεις, αλλά και μικρότερου μεγέθους παρεμβάσεις. Εμείς όταν λέμε Νάουσα και Δήμος Νάουσας εννοούμε από τον Αρχαγγελο έως το Ροδοχώρι και όχι μόνο την πόλη της Νάουσας. Εννοούμε τα απλά (πχ ενιαίος εορτασμός και αργία σχολείων, προσθήκη στα χαρτοφυλάκια των Αντιδημάρχων της ειδικότερης μέριμνας για τα θέματα των δημοτικών ενοτήτων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης) έως τα σύνθετα (πχ διαχείριση μεγάλων προγραμμάτων για κάθε τοπική κοινότητα του ενιαίου δήμου και όχι μόνο για την πόλη της Νάουσας). Κρατάμε τους νέους στο δήμο μας (πόλη και τοπικές κοινότητες) βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του τόπου και τις νέες τεχνολογίες.

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, έχουμε την εδραία πεποίθηση ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην καταπολέμηση της ανεργίας, την στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας. Πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, θέλουμε μια πραγματική αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους, που στηρίζεται στις συμμετοχικές διαδικασίες. Λέμε όχι σε  έναν πελατειακό δήμο, δεν ξεχωρίζουμε τους δημότες σε δικούς μας και μη, αλλά, αντίθετα, πιστεύουμε στην ανάπτυξη ενός πραγματικά αυτοδιοικητικού κινήματος αρχών, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι (δημοτικές παρατάξεις, συλλογικότητες, φορείς και πολίτες) οι οποίοι θα συμφωνήσουν σε ένα προγραμματικό σχέδιο. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει και τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης του Δήμου Νάουσας. Ήρθε η ώρα να «μπει στις ράγες το τραίνο» της ανάπτυξης του Δήμου Νάουσας.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ – ΝΕΑ ΗΘΗ

Είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, προφανές ότι ο δήμος μας έχει αφεθεί στην τύχη του και η εικόνα αυτή της εγκατάλειψης είναι κοινή διαπίστωση όχι μόνο όλων των δημοτών, αλλά και των επισκεπτών μας. Η παντελής έλλειψη οράματος, η ουσιαστική απουσία στρατηγικών επιδιώξεων, όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο του δήμου μας είναι πλέον ορατές σε κάθε γωνιά, σε κάθε σοκάκι της πόλης μας, στο σύνολο των οικισμών του διευρυμένου δήμου. Είναι απόλυτα φανερό ότι είναι η τελευταία ευκαιρία ανάκαμψης. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον άλλοθι. Δημιουργούμε αυτή την πρωτοβουλία από ανησυχία και αναγκαιότητα να μην εξαντληθούν τα τελευταία περιθώρια για να βγούμε από το τέλμα που επέτρεψαν να δημιουργηθεί. Οι υποψήφιοι που θα πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο θα είναι συνδημότες μας με απόψεις, ιδέες, και όρεξη για δουλειά, με κοινό σκοπό την καλυτέρευση του δήμου και όχι της προσωπικής τους κατάστασης. Η προτροπή μας είναι οι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι να μην καταλαμβάνουν καταχρηστικά έμμισθη θέση (προέδρου, αντιπροέδρου, διευθύνοντα συμβούλου) στα προεδρεία των διοικητικών συμβουλίων των δημοτικών επιχειρήσεων. Στελεχώνουμε τις εταιρείες από καταξιωμένους πολίτες στο αντικείμενο της εργασίας τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Στοχεύουμε σε έναν Δήμο που θα προσφέρει συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης, κοινω­νικής συνοχής, οικονομικής ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, καινοτομίας, διοικητικής αυτοδυναμίας, πολιτιστικής συνεργα­σίας και ποιότητας ζωής. Πιστεύουμε σε έναν Δήμο ανθρωπιάς, όπου όλοι έχουν ονοματεπώνυμο και όλοι οι δημότες αξίζουν το ίδιο ως μονάδες και αυτοί είναι που δημιουργούν το σύνολο της κοινωνίας του δήμου μας. Πιστεύουμε σε ένα Δήμο αλληλεγγύης, στον οποίο δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν «ξεχασμένοι» πολίτες. Επιδοτούμε τις αστικές συγκοινωνίες, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής σύνδεση των κοινοτήτων με την πόλη της Νάουσας. Έτσι, ιδρύουμε το Κοινωνικό Ταμείο Δήμου Νάουσας με στόχο τη στήριξη των αδυνάτων. Το «προικίζουμε» καταρχήν με το 1/3 των αντιμισθιών και των αποζημιώσεων που προβλέπονται για την ενασχόληση με τα κοινά και για το σύνολο των αιρετών θέσεων του δήμου. Μειώνουμε τα δημοτικά τέλη κατά 50% για τις μονογονεϊκές και 30% για τις τρίτεκνες οικογένειες, που διαμένουν σε κατοικίες εμβαδού κάτω των 100τ.μ. Ή που πληρώνουν ενοίκιο. Όλοι οι πολίτες ξεκινούν από την ίδια αφετηρία στο δικαίωμα για εργασία και βάζουμε τέλος στα μπλοκάκια. Οι προσλήψεις πραγματοποιούνται σε καθεστώς απολύτου διαφάνειας με το σύστημα των μορίων. Για εμάς η εκλογή στο δημοτικό αξίωμα αποτελεί την υπέρτατη αμοιβή και η τιμή αυτή, τιμή δεν έχει, όπως σοφά λέει ο λαός.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΟΠΟΡΙΣΜΟΣ

Επιλέγουμε, τέλος, συνειδητά μια προεκλογική εκστρατεία, χωρίς κόστος και ο τρόπος που θα επικοινωνήσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας θα βασίζεται στην λιτή διαχείριση, την σύνεση και την ειλικρίνεια, διότι πιστεύουμε ότι αυτοί που ξοδεύουν τα χρήματά τους για να πετύχουν να εκλεγούν αφενός μεν προκαλούν (ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάμε), αφετέρου είτε αποσκοπούν να τους επιστραφούν μετά την εκλογή με διάφορους τρόπους, είτε στηρίζονται σε οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι στοχεύουν στην χειραγώγηση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής. Εμείς δεν θέλουμε ούτε να ξοδέψουμε, ούτε να κερδίσουμε χρήματα. Για μας η συμμετοχή στα κοινά είναι προσφορά και όχι βιοπορισμός. Με απλές κινήσεις μικρής οικονομικής επιβάρυνσης για τα έσοδα του Δήμου αλλάζουμε από την πρώτη μέρα το ύφος και το ήθος στην άσκηση της εξουσίας στα δημοτικά μας πράγματα, λέγοντας στους συνδημότες μας ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, υπάρχει ακόμα αγνή διάθεση για προσφορά».

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Ταυτότητα – Πρόγραμμα
Αρχές
Ποιος είναι ο Γρηγόρης

Υποψήφιοι
Βιογραφικά
Ομάδα στήριξης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης

Αλμα

Ταυτότητα
Αρχές
Γρηγόρης